Продавець ПРАВОСЛАВНЫЕ КНИГИ — ПОЧТОЙ розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
1756 відгуків
«ПРАВОСЛАВНЫЕ КНИГИ — ПОЧТОЙ»
+380 (50) 903-35-11
+380509033511
+380675947957
+380933452333

Що заважає нам бути з Богом. Школа життя у Христі для сучасної людини. Ігумен Нектарій (Морозов)

  • Немає в наявності

145 грн.

+380509033511
Vodafone UA
  • +380675947957
    WhatsApp/Telegram
  • +380933452333
    Viber
  • +380512473098
    Городской
повернення товару протягом 14 днів за домовленістю
Що заважає нам бути з Богом. Школа життя у Христі для сучасної людини. Ігумен Нектарій (Морозов)
Що заважає нам бути з Богом. Школа життя у Христі для сучасної людини. Ігумен Нектарій (Морозов)Немає в наявності
145 грн.
+380509033511
Vodafone UA
  • +380675947957
    WhatsApp/Telegram
  • +380933452333
    Viber
  • +380512473098
    Городской

Опис

Що заважає нам бути з Богом. Школа життя у Христі для сучасної людини. Ігумен Нектарій (Морозов). Видавництво Нікея. 2014 р. 336 стор Палітурка тверда. Папір офсетний. Розмір 215 х 145 мм Вага: 394 гр.

Що заважає нам бути з Богом. Школа життя у Христі для сучасної людини. Ігумен Нектарій (Морозов)

У видавництві «Нікея» вийшла книга ігумена Нектарія (Морозова) «Що нам заважає бути з Богом». Вона склалася з парафіяльних бесід, які священик, будучи настоятелем саратовського храму в честь ікони Божої Матері «Утамуй моя печалі», вів на протязі декількох років.

Зміст

Передмова

Про те, що заважає нам бути з Богом

Про те, як дбати про свою душу

Про входження в церковне життя

Про те, чому Бог не відповідає на наші молитви

Про Промислі Божому

Про гріх

Про покаянному учиненні

Про генеральної сповіді

Про неуважності в духовному житті

Про увагу до себе

Про спонукання себе

Про дію лукавих духів

Про піст

Про духовному керівництві

Про християнському читанні

Про дружбу

Про страх

Про мучеництво

Про справи віри

Представляємо вашій увазі уривок з книги

Ми всі так чи інакше чого просимо у Бога. Просимо по-різному і в різних випадках. Просимо, коли опиняємося в якихось складних життєвих ситуаціях та обставинах, коли нам особливо потрібна допомога Божа; іноді просимо у Бога що-то, опинившись у такому становищі, коли, крім Нього, нам і допомогти ніхто не може; деколи просимо Його про те, коли повинні були б щось зробити самі, але робити цього не хочеться.

І звичайно, кожен день, якщо ми читаємо ранкові та вечірні молитви, якщо ми ходимо в храм, ми просимо про найважливіше – просимо про те, щоб Господь помилував нас, спас, просимо про те, щоб дав нам усе потрібне для земного життя і нашого вічного благобытия.

Коли людина чогось чекає від Бога, то, по-перше, виконання цього прохання буває дуже важливим саме по собі, а по-друге, це дуже значимо для нас, як відгук на наші молитви, як свідчення про те, що Бог є, що Він чує нас, що Він милосердний і по Своєму милосердю і любові наші прохання виконує. І разом з тим практично постійно доводиться чути запитання: чому я молюся, а Господь не виконує моїх прохань? Чому я молюся, а Господь, як би не чує мене? Ось про це я і хотів би трохи поговорити.

По-перше, напевно, перш ніж судити про те, чи чує нас Господь же не чує і милосердний, Він або ж немилосерд з-за того, що не виконує наших прохань, потрібно буває розібратися: а чи справді ми просимо те, що нам корисно, що нам необхідно, що послужить на благо і не завдасть шкоди? Часто буває так, що ми «вымаливаем» у Бога що-небудь по пристрасті, за легковажність – і при цьому хочемо, щоб Господь наповнив нашу молитву у що б то не стало.

Звичайно, людина церковний, має певний досвід християнського життя, швидше за все, не буде просити про те, що безпосередньо гріховно і шкідливо. Не буде вимагати, щоб Господь комусь помстився за нього, не буде шукати того, щоб Господь допоміг йому задовольнити якусь ганебну пристрасть; не буде молитися про те, що є проявом користолюбства, сріблолюбства, марнославства. І тим не менше навіть якщо часом ми просимо в Бога про речі якісь, на перший погляд, богоугодних, то потрібно завжди поміркувати: а чи точно це зараз корисно нам?

Деколи ми просимо про те, щоб Господь дав нам можливість жити спокійно, бесскорбно і віддаватися подвигів християнського благочестя без перешкод – щоб нам не заважали в цьому ні наші близькі, ні наші ближні, ні якісь обставини нашого життя, ні робота. І Господь нам цього не дає, а якщо ми спробуємо зрозуміти чому, то зрозуміємо, що як раз все те, що є перешкодою, і виявляє якесь намір, прагнення нашого серця: чи справді ми так хочемо того, чого вона «заважає»? І якщо хочемо, то всі ці перешкоди вдасться подолати.

А крім того властивість перешкод таке, що за допомогою подолання ми стяжеваем досвід, набуваємо християнське мужність і стаємо майстерними в духовному житті.

Якщо б Господь Сам усував ті перешкоди, які є на нашому шляху, то що б тоді залишалося робити нам? Отримувати «готове спасіння»? Але воно таким не буває, тому що треба всім своїм життям довести, що ми дійсно шукаємо, жадаємо. Це порятунок повинно стати для нас як би «рідним», «нашим». І для кого-то воно дійсно стає рідним, а для кого-то так і залишається чимось чужим.

Ну і звичайно, те, що ми іноді сприймаємо як перешкоди, нерідко є тим, повз чого Господь не хотів би, щоб ми проходили. Так наприклад, «перешкодами» ми дуже часто вважаємо людей ― людей, які про щось просять, людей, які про щось говорять, людей, які потребують уваги до себе, але насправді наше спасіння через цих людей і відбувається. Ось лише один з найпоширеніших прикладів того, із-за чого Господь може не відгукуватися на наші молитви.

І таких речей насправді дуже багато речей, яких ми чекаємо від Бога і що нам у даний момент насправді не потрібні або навіть протипоказані. І тому просити-то, може бути, і треба, але разом з тим треба довіряти Богу і сподіватися на те, що Його мудрість і любов допоможуть обрати те, що нам дійсно корисно, і не дати нам того, що шкідливо.

Буває і по-іншому. Буває так, що ми просимо про те, що нам дійсно необхідно – про те насущний, без чого не обійтися. І знову-таки Господь чомусь нас «не чує» і чому нам цього не дає. В такому разі завжди буває необхідно перевірити розташування серця, з яким ми підносимо молитву Богу.

Ось, наприклад, говорить преподобний Ісаак Сирін про те, що молитва злопам'ятного подібна сеянию на камені. І дійсно, якщо людина злопам'ятний, якщо тримає на когось образу, не кажучи вже про те, що бажає комусь зла, то скільки б він не молився – навіть якщо він буде молитися годинами, днями, ночами, цілодобово,– ніякої користі ця молитва приносити не буде, і людина тільки, як кажуть, досягне успіху на гірше: перебуваючи в такій молитві і не розуміючи, що між ним і Богом варто його бажання зла іншій людині, він буде озлоблятися і приходити в ще гірший стан.

Але не тільки злопам'ятність, а і всяка інша пристрасть, з якою християнин не хоче боротися, яку він любить, яку він приймає, яку він не відкидає і не відриває від серця, теж постає між ним і Богом, як стіна, коли він приступає до молитви. Одна справа, коли ми молимося з усвідомленням свого пристрасного стану, коли хтось із нас каже: «Господи, я розумію, що грішний і в цьому, і в тому, і прошу Тебе, щоб Ти мені допоміг з цими гріхами впоратися, але, крім цього, прошу ще й про те, чого вимагає в цей момент моє серце».

Інша справа, коли ми залишаємо все, що Сам Бог вважає першочерговим, тобто боротьбу з пристрастями, і просимо про щось, що турбує нас, забуваючи про те, що в нашому житті, скажімо так, турбує Бога. В такому випадку молитва наша теж дуже часто залишається без відповіді.

Є і ще одна причина, чому Господь не виконує наших прохань. Але тут, напевно, потрібно говорити саме про тих випадках, коли ми молимося про те, хоча і потрібне, але тим не менш житейському. Просимо про те, щоб Господь зцілив хвороба, допоміг нам в якихось сімейних або робочих обставин.

Часом буває так, що одні віруючі люди про це просять як про щось само собою зрозуміле, а інші люди, також церковним життям живуть, кажуть: а чи треба у Бога про це просити? Адже це ж не щось необхідне для нашого спасіння і, напевно, потрібно просто намагатися придбати те, чого ми потребуємо, впоратися з тим, з чим потрібно впоратися, позбавитися від того, від чого треба позбутися, якщо мова йде про якихось життєвих питаннях. І не турбувати з цього приводу Бога. Як правильно тут розсудити?

Преподобний Ісаак Сирін говорить, що наша молитва повинна бути згідно з нашим життям. Якщо нас щось турбує, то це що-то, нас непокоїть, обов'язково має звертатися до привід для молитви. Якщо ми можемо про що не турбуватися – наприклад, якщо ми хворіємо і абсолютно з цього приводу не переживаємо,– напевно, можна про це не молитися, а просто подякувати Богові за те, що Він нам цю недугу послав. Якщо ми живемо в злиднях і теж абсолютно з цього приводу не переживаємо,– напевно, не можна молитися про те, щоб Господь послав нам роботу або когось, хто б нам допоміг. Але частіше буває інакше. Ми стикаємося з якимось життєвим випробуванням і приходимо і сум'яття, і в стан смутку, печалі. А раз так, то, значить, обов'язково Богу помолитися треба.

І от буває так, що людина старанно молиться, а допомога не приходить і нічого в житті не міняється. І знову-таки ставить він питання: «Господи, де Ти і чому Ти не відповідаєш на мою молитву? Або гірше я всіх людей?». Від такої думки християнин приходить часом у стан не смирення, а зневіри. А часом і ще якісь, найгірші думки закрадаються в серці людини.

А причина невиконання прохання тут часто буває одна і та ж: Господь не дає просимого, щоб не уподібнилися ми тим самим прокаженим, які, будучи очищеними, негайно ж радісно пішли по своїх справах і не повернувся, щоб подякувати. Господь заздалегідь знає нашу невдячність, нашу легковажність і відає, що ми, отримавши бажане, одразу ж від Нього відійдемо убік або, принаймні, вже не будемо молитися настільки ж старанно.

І ось за цю нашу потенційну невдячність Господь залишає нас перебувати в стані прохання, тому що сама ця молитва – молитва прохання – вже нашої душі певну користь приносить. І разом з тим страшний шкоду нам могло б заподіяти невдячна залишення молитви після виконання просимого.

Той же преподобний Ісаак Сирін говорить про те, що немає такого дару, який Господь дав людині і який залишився б потім не помноженим, крім того дару, за який людина буває невдячний. Господь готовий не тільки давати, але і давати набагато більше, ніж дав одного дня, але якщо ми Його не дякуємо за те, що Він дав, то Божа рука як би закривається і ми вже нічого не отримуємо, щоб це отримане нам не звернулося до засудження.

І тому, коли ми про щось просимо, в чому відчуваємо потребу по-житейськи, треба обов'язково випробувати своє серце і запитати себе: а чи буду я вдячний Богу, коли Він мені дасть те, в чому я зараз так потребую? І якщо ми не можемо собі дати однозначну відповідь, то, напевно, можна перевірити себе ще так: а буваю я вдячний в таких випадках людям?

Адже людина, яка вміє бути вдячним людям, швидше за все буде вдячний Богу. І навпаки, людина, яка буває невдячною по відношенню до тих людей, які для нього роблять щось благе, і Богу буде точно так само невдячний.

Якщо говорити про тих ранкових і вечірніх молитвах, які ми читаємо кожен день, і про тих проханнях, з якими ми до них звертаємося до Бога, то насправді, напевно, потрібно здивуватися ось чому. Ми просимо, читаючи щоденне правило, про речі найважливіших, найбільш великі – про те, про що просили Бога святитель Іоанн Златоуст, святитель Василь Великий, преподобний Макарій Єгипетський і інші великі святі, бо молимося їх словами. Зрозуміло, що про щось пусте, суєтному вони просити не могли і молилися про спасіння і про тих чеснот, які для порятунку людині потребны.

І виникає питання: чому ми кожен день про це просимо, але у нас ніяк те, про що ми просимо, не з'являється? Адже абсолютно очевидно, що святі, яким ці молитви належать, прощення від Бога зрештою отримали – здобули ці чесноти не тільки своїми працями, але і по благодаті і милості Божої.

Дуже добре говорив про це у своїх повчаннях святий праведний Іоанн Кронштадтський. Він питав: якщо ти молишся Богу, але при цьому самого себе не чуєш, то маєш ти право сподіватися на те, що тебе почує Господь? По-іншому можна було б сказати, що наша «непочатість» в молитві має свої причини в тому, що ми самі не розуміємо і не беремо на себе працю зрозуміти, наскільки дійсно потребуємо тих духовних дарах, які у Бога в ранкових і вечірніх молитвах просимо.

Характеристики

Основні атрибути
СтанНове
Кількість сторінок336
Виробник  Нікея
Рік видання2014
Вид палітуркиТвердий
Мова виданняРосійська
Формат
Ширина15 см
Довжина21 см
Користувацькі характеристики
Тип поверхні паперуОфсетний
ТематикаДуховне життя

Інформація для замовлення

  • Ціна: 145 грн.