Продавець ПРАВОСЛАВНІ КНИГИ — ПОШТОЮ розвиває свій бізнес на Prom.ua 13 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
2204 відгуків
Доставляємо УКРПОШТОЮ з ПЕРЕДОПЛАТОЮ по АКЦІЇ - 30 грн. !!!

Сейчас компания не может быстро обрабатывать заказы и сообщения, поскольку по ее графику работы сегодня выходной. Ваша заявка будет обработана в ближайший рабочий день.

+380 (50) 903-35-11
+380 (67) 594-79-57
+380 (93) 345-23-33
«ПРАВОСЛАВНЫЕ КНИГИ — ПОЧТОЙ»
Кошик

Побачив світ VI тому «Слів» старця Паїсія Святогорця «Про молитві»

Побачив світ VI тому «Слів» старця Паїсія Святогорця «Про молитві»

Нова книга видавництва "Свята Гора" - скоро у продажу!!!

У Греції побачив світ VI тому «Слів» старця Паїсія Святогорця «Про молитві»

Видавництво «Свята гора» (р. Москва) випускає книгу блаженної пам'яті старця Паїсія Святогорця «Про молитву», том VI. Киснем душі, наполегливим її потребою називав цей великий угодник Божий молитву. «Душа не втомлюється в молитві, – говорив він, – бо, розмовляючи з Богом, вона відпочиває».

Пропонуємо Вашій увазі фрагмент з книги

                                      

Молитва є розмова з Богом

Блаженні встановили зв'язок з Небом

- Батюшка, що значить для Вас молитва?

- Посилаю сигнал, прошу допомоги. Постійно прошу допомоги у Христа, у Божої Матері, біля святих, для самого себе і для інших. Якщо не буду просити, то не отримаю.

                                   

Пам'ятаю, під час громадянської війни нас оточили повстанці, тисяча шістсот осіб. Наших було лише сто вісімдесят. Ми зміцнилися за горою. Якби бунтівники нас захопили, то повбивали б усіх. Я намагався встановити антену, щоб зв'язатися з центром. Але нічого не виходило: її збивало вогнем. Капітан кричить: «Кидай, давай сюди, помагай тягати гранати». Іноді він відбігав до пулеметам, перевірити як там справи. І тільки йшов, я тут же втік до рації. Поки він віддавав накази, я пробував встановити антену, а потім знову втік допомагати тягати ящики, щоб командир не лаявся. Зрештою, з допомогою палиці і саперної лопатки я зміг підняти антену і встановити зв'язок. Сказав лише два слова. І все, цього було достатньо! Вранці прийшла авіація, і нас врятували. Жарт, сто вісімдесят чоловік були в оточенні біля тисячі шістсот і змогли вибратися?

Тоді-то я зрозумів велику місію ченця — допомагати молитвою. Мирські кажуть: «Чим займаються ченці? Чому не йдуть у світ допомагати людям?» Це все одно, що говорити радистові: «Ти чого возишся з рацією? Кидай її, бери гвинтівку і іди стріляй».

Навіть якщо ми встановимо зв'язок з усіма радіостанціями світу, не буде нам від цього ніякої користі, якщо не будемо мати небесного спілкування з Богом, просити й одержувати від Нього допомогу. Блаженні встановили зв'язок з Небом і по благочестю перебувають у спілкуванні з Богом.

Христос дає нам можливість спілкування з Ним

- Батечку, мій біль і печаль це молитва. Я сильно в ній відстаю. Що мені робити?

- Говори з Христом, Божою Матір'ю, ангелами і святими просто і не замислюючись, на будь-якому місці, і проси чого хочеш. Говори: «Господи, чи, Мати Божа, Ти знаєш мій настрій. Допоможи мені!» Ось так просто і зі смиренням говори з Ними про те, що тебе турбує, а вже потім вимовляй молитву: «Господи Ісусе Христе, помилуй мя».

- Батюшка, я не молюся з увагою.

- Коли молишся, думай, з ким говориш. Ти говориш з Богом! Невже це неважливо? Коли хтось говорить з якимось високопоставленим чиновником, з яким увагою вимовляє кожне слово! Стежить, щоб не сказати якоїсь дурниці, часом навіть дар мови втрачає від збентеження. Якщо з людиною ми з такою увагою говоримо, то з якою увагою треба говорити з Богом? Мале дитя, коли йде говорити з батьком або яким-небудь дорослою людиною, відчуває збентеження. А коли збирається сказати щось вчителю, якого до того ж трохи побоюється, то ще більше ніяковіє. А ми говоримо з Самим Богом, Божою Матір'ю, святими і цього не розуміємо?

- До приходу в монастир, батюшка, я чернецтво пов'язувала з молитвою. А тепер мені важко молитися і я вважаю, що молитва це найважче і обтяжлива справа.

- Ти начебто філолог за освітою? Тобі подобається говорити, і ти не втомлюєшся від розмов з людьми. А з Христом, Який дає тебе бесіди, тобі говорити важко. Це вже якось занадто. Все одно, що сказати: «Ох, треба йти говорити з царем. Хочеться, та робити нічого. Доведеться йти». Христос дає нам можливість спілкуватися з Ним постійно в молитві, а ми цього не хочемо? Ось це так! І дивно те, що Він Сам хоче нам допомагати, лише б ми до Нього зверталися, а нам лінь!

- Батюшка, я часто впадаю в марнослів'я, а потім засмучуюся.

- Хіба не краще розмовляти з Христом? Хто говорить з Христом, ніколи не кається. Звичайно, марнослів'я — пристрасть, але якщо користуватися ним духовних цілях, то воно може стати початком молитви. Іншим навіть лінь говорити. А в тобі є сила і порив до розмови. Якщо будеш використовувати це в духовних цілях, то твоя душа освятиться. Постарайся з людьми говорити тільки про необхідному, і весь час говорити з Христом. Варто тобі завести з Ним смиренну бесіду, як перестанеш помічати, що відбувається навколо: таким солодким і цікавим буде це спілкування. Мене розмови навіть і на духовні теми стомлюють, а я в молитві по-справжньому відпочиваю.

Молитва — це розмова з Богом. Я іноді заздрю людям, які жили в часи Христа, адже вони бачили Його на власні очі і чули своїми вухами, навіть могли з Ним говорити. Але думаю, що ми знаходимося в кращому порівняно з ними положенні, тому що вони не могли часто турбувати Його своїми потребами, а ми можемо в молитві постійно спілкуватися з Христом.

                           

Бажання молитви

- Батюшка, як потрібно молитися?

- Відчувай себе маленькою дитиною, а Бога своїм Отцем і проси Його про все, що маєш потребу. Розмовляючи таким чином з Богом, тобі не захочеться потім від Нього відходити, бо тільки в Бога людина знаходить безпека, розраду, невимовну любов, з'єднану з божественної ніжністю.

Молитва означає помістити Христа до себе в серце, полюбити Його всім своїм єством. «Возлюбиши Господа, Бога твого, від усього серця твого і від усієї душі твоєї, і всією силою своєю, і всім помышлением твоїм» (Лк. 10, 27), — говорить Святе Письмо. Коли людина любить Бога і має спілкування з Ним, ніщо земне його не приваблює. Він робиться наче божевільний. Постав безумцеві найкращу музику: вона його не чіпає. Покажи самі прекрасні картини: він і уваги не зверне. Дай найсмачніші страви, найкращу одяг, самі прекрасні аромати: йому все одно, він живе у своєму світі. Так і людина, що має спілкування з небесним світом: він увесь там і ні за що не хоче з ним розлучитися. Як не можна дитину відірвати від обіймів матері, так не можна відірвати від молитви людини, який зрозумів її зміст. Що відчуває дитина в обіймах матері? Тільки той, хто відчує присутність Бога, а відчує себе маленьким дитям, може це зрозуміти.

Я знаю людей, які, коли моляться, відчувають себе маленькими дітьми. І якщо хтось почує, що вони говорять під час молитви, то скаже, що це маленькі діти. А якщо побачить, які роблять при цьому руху, то скаже, що ці люди зійшли з розуму! Як дитина біжить до батька, хапає його за рукав і говорить: «Не знаю як, але ти повинен зробити, що я прошу». З такою ж простотою і відвагою ці люди просять Бога.

- Батюшка, може бажання молитви народитися від якоїсь емоційної потреби в спілкуванні, співчуття?

- Навіть якщо воно народиться від якоїсь доброї емоційної потреби в Бога, хіба це погано? Однак, схоже, що ти перебуваєш в забудькуватості і тільки в нужді звертаєшся до молитви. Ясно, що Бог для того попускає траплятися у нас різних потреб і труднощів, щоб ми вдавалися до Нього, але краще, коли кохання дитина біжить до свого батька або матері. Чи можливо уявити дитину, знає, як його люблять батьки, якого доводилося б силою примушувати йти на руки до матері або батьку?

Бог є ніжний Батько, і Він любить нас. Тому потрібно з нетерпінням чекати години молитви і ніколи не наситишся спілкуванням з Ним.

ГЛАВА ДРУГА

Потреба молитви

Будемо відчувати потребу в молитві

                        

- Батюшка, у мене немає міцної віри і я відчуваю себе слабкою.

- Знаєш, що зроби? Прилепись до Бога, як дитина хапається за шию батька, обійми Його і не відпускай, щоб Він не міг тебе від Себе віддалити. Тоді ти будеш відчувати надійність і силу.

- Батюшка, я відчуваю потребу спертися на Бога, але важко.

- Тягни руки вгору, так вони у тебе поступово виростуть, і ухватишься за Бога.

- Батюшка, коли мало часу, і я молюся квапливо, може, краду час, який повинна присвятити Христу?

- У Христа всього багато, скільки не кради, Він ні в чому не має потреби, а ти не отримуєш користі. Не Христу потрібна наша молитва, а нам потрібна Його допомога. Ми молимося, тому що так спілкуємося з Богом, Який нас створив. Якщо не будемо цього робити, то впадемо в руки диявола, і тоді горе нам. Бачиш, що говорить авва Ісаак? «Бог не спитає з нас, чому ми не молилися, але чому не перебували з Ним в спілкуванні і таким чином дали право дияволу мучити нас»1.

- Батюшка, як мені полюбити молитву?

- Відчуй потребу в молитві. Як тілу, щоб жити, потрібна їжа, так і душа, щоб жити, повинна харчуватися. Якщо вона не буде харчуватися, то слабшає, а потім настане духовна смерть.

- Батюшка, що нам заважає в молитві?

- Нам важко молитися тільки тоді, коли ми не відчуваємо в молитві потреби. Хто не розуміє сенсу молитви, не відчуває потреби в ній, той вважає її повинністю, уподібнюється нерозумному дитині, яка відвертається від грудей, материнської ніжності і тому зростає слабкий та хворобливий.

Молитва — це захист

                                     

- Батюшка, як відчути необхідність у молитві?

- Треба було б вам побувати на війні, щоб ми могли зрозуміти один одного! На фронті під час війни, якщо ми постійно були на зв'язку з центром, то відчували себе у більшій безпеці. Коли виходили на зв'язок кожні дві години, відчували себе в безпеці. Якщо зв'язувалися всього два рази в день, вранці і ввечері, то відчували себе покинутими. Те ж і з молитвою. Чим більше людина молиться, тим більше відчуває духовної впевненості. Молитва — це захист.

Якщо ми постійно знаходимося на зв'язку з Богом, то будемо попереджати будь-яке зло. Як-то раз в автобусі їхав один монах2, він молився з закритими очима, і тому всі думали, що він спить. Раптом вантажівка, який їхав по зустрічній смузі, врізався в стовп, машини з різних сторін почали стикатися і сталася серйозна аварія. Автобус таки якимось чином опинився в кількох метрах від дороги, як ніби його перенесла якась невидима рука, і ніхто з пасажирів не постраждав. Молитва монаха їх врятувала.

- Батюшка, часто миряни запитують, як придбати навик постійної молитви.

- Бачиш, раніше деякі з тих, хто присвячував себе чернецтву і мав твердий характер, йшли і змагалися на неприступних скелях, в печерах, в язичницьких гробницях або в оселях демонів. Там їм загрожувало безліч небезпек — міг зірватися камінь зі скелі, гарчали біси і т. д. — і страх змушував їх постійно вопиять: «Христос, Мати Божа...». Так у них постійно жив добрий навик безперервної молитви. Сьогодні, з нічними розвагами, наркотиками тощо, багато з тих, хто сідають за кермо, себе не контролюють. Вирушає чоловік на роботу і не знає, чи повернеться додому живим або виявиться покалічений у лікарні. Хіба це не привід, щоб постійно вопиять: «Христос, Мати Божа...»? Якщо б миряни використовували на благо страх тих небезпек, що їм загрожують, то вони б і нас ченців перевершили в молитві і самих б небезпек уникли.

Якось прийшов до мене в каливу одна людина. Він був сильно засмучений, тому що з неуважності збив на дорозі дитину. «Я злочинець», — повторював він. «А ти молився в цей час?», — запитав я його. «Ні», — відповів він. «Ти винен не стільки в тому, що збив дитину, скільки в тому, що не молився». І я розповів йому один випадок. Я знав однієї людини, службовця, який досяг великої міри чесноти. Він молився постійно – на роботі, в дорозі, скрізь. Молитва у нього стала саморушний, і слідом за славослів'ями у нього лилися сльози радості. В офісі, де він працював, всі папери зрошував слізьми. Тому він подумував залишити роботу, піти на знижену пенсію, і приїхав до мене в каливу за порадою. Я йому сказав: «Не йди, а коли товариші по роботі стануть тебе питати, чому ти плачеш, відповідай, що подумав про свого померлого батька». Так от, одного разу він їхав за кермом і раптом на дорогу вискочила дитина. Він стукнув його так, що той відлетів як м'ячик, але при цьому анітрохи не постраждав. Бог зберіг, тому що в цей час людина молився.

                                

Мобілізація молитви

- Батюшка, буде війна?

- Ви молитесь? Я з весни по осінь проводжу мобілізацію молитви, без шуму, молюся, щоб Бог помилував нас, щоб нам уникнути війни та мобілізації. Мені було таке извещение3: «Посилено моліться, щоб туркам дали, тому що в неділю 16 жовтня вони збираються на нас напасти». Слава Богу, поки Богородиця нас береже, будемо сподіватися, що буде нас зберігати і далі.

- Панотче, тепер, коли небезпека минула, потрібно продовжувати молитися про це?

- Що, в інших місцях немає війни? Що значить «у нас» і «у них»? І там, де зараз війна, наші брати. Хіба всі ми люди не від Адама і Єви? Але сім'я наша розділилася: одні люди тут, інші там. З іншими православними ми брати і по плоті і по духу, а з іншими людьми брати тільки по плоті. Значить, ще один привід більше за них молитися, тому що вони несчастней нас.

                              

- Батюшка, зараз у важкий для Греції час я більше молюся, але в той же час думаю, що порятунок Греції не залежить від моєї молитви.

- Не в тому справа, що порятунок Греції залежить від твоєї молитви, але в тому, що, якщо ти думаєш про труднощі, які переживає Греція, значить вболіваєш за батьківщину і просиш Бога про допомогу, і тільки Він один може допомогти.

Моліться, щоб Бог явив людей духовних, Маккавеев4, тому що в них велика потреба. Настав час боротьби добра зі злом, тому що беззаконня зведено в закон, а гріх став модою. Але, коли ви побачите біди в Греції; уряд стане видавати божевільні закони і почнеться загальна нестабільність, не бійтеся — Бог поможет5.

- Судя по тому, что Вы говорите, батюшка, нам нужно всё оставить и все силы направить на молитву.

- Конечно, как же ещё! Весь мир кипит, как большой котёл. Церковь, государство, народы — всё перевернулось вверх дном! И к чему всё это ведёт, не знает никто. Будем надеяться на помощь Божию! Монахам нужно усиленно молиться. Им нужно оставить все свои, даже срочные, дела и заняться молитвой.

По мірі сил моліться зі смиренням за світ, який дав лукавому великі права над собою і страждає. Не забувайте, що ми стали ченцями і заради порятунку своєї душі і для того, щоб допомагати світу молитвою. Будемо прагнути стати добрими монахами, будемо молитися, творити уклони за себе і за світ, тому що монах цим допомагає людям.

   

 

Інші новини

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner